En vägghängd köksfläkt kan ge en välbekant och lite klassisk känsla, kanske till och med lite trygghet när de har en gammaldags design. Men det finns hur mycket som helst att välja på. Inte bara med klassisk och gammaldags känsla. Antalet modeller är ibland fler än man kan önska. Det kan bli riktigt svårt att välja rätt bland alla skönheter. Kåporna ser tilltalande ut och man kan verkligen få en möjlighet att dekorera köken med sin köksfläkt när den hänger ståtlig och väl synlig ovanför spisen. Men är man inte så förtjust i den klassiska känslan är det inget att oroa sig för. Det finns ju självfallet design i lite modernare tappning om man skulle föredra det. 

Fördelar 

En vägghängd modell kan sägas ha en fördel av att den är mindre beroende av kapaciteten av luftsuget än de fläktar som hänger fritt. Eftersom den hänger direkt över spisen kan man säga att den är mera målinriktat än en frihängande fläkt. Luften suger upp stekos och ånga från mat man tillreder i sina kastruller, grytor och stekpannor och eftersom den stiger rakt upp är det lätt för fläkten att suga in oset i själva fläktsystemet. Eftersom fläkten hänger på och mot väggen finns det ingen extra luft som vill komma in från sidorna och trängas med ånga, och matos från spisen. 

Modeller och design

Här hittar man allt från den klassiska varianten till modeller som påminner om ett rymdlandskap. Allt mellan himmel och jord skulle man kunna säga. Helt raka fläktar som påminner om lådor eller en box. De är mer raka och strikta i sin design och helt utan krusiduller. Vidare kan man hitta tunna, smäckra som för tankarna till solceller mer än fläkt och andra som det är svårt att beskriva med ord. De måste bara upplevas. Här finns över 100 modeller att beskåda.