Kökshandtag är ett väldigt enkelt grepp och smart sätt att få en ny touch i köket. Detta utan att lägga massa pengar på snickare utan något du kan göra helt själv. En liten detalj i köket men handtagen är det som kan förvandla ditt kök till något nytt och fräscht. Och det finns mängder av olika varianter att välja på.

Är du ute efter en lantlig eller antik känsla så är skålhandtag väldigt populära. De är enkla att greppa och påminner om grepp som fanns förr i lanthandeln. Läderknopparna (eller läderstropp) passar mer i modernare kök och till dig som vill ha det mer stilrent. Rostfria och stabila kökshandtag passar den stora familjen.

Vi har valt Linfalk som leverantör av kökshandtag för att kunna erbjuda er bästa kvalitet. Här får du kvalitetshandtag men ändå till ett väldigt humant pris. Handtagen är hållbara, lång livslängd och kräver inte så mycket underhåll.

Kökshandtag - bra egenskaper?

Bra hållbarhet är en av de viktigaste faktorerna när det gäller handtag till köket. Då köksluckorna och köksskåpen öppnas och stängs flera gånger varje dag krävs det att de håller. Billiga kökshandtag har oftast sämre material än de lite dyrare och kan spricka fortare. Oftast vid skruvfästet. Exempel på extra hållbara material är handtag i läder eller mässing.

Välj gärna handtag efter storleken på ditt kök. I ett mindre kök kan kökshandtag i retrostil bli riktigt snyggt. Fundera på om inte mindre handtag eller kanske knoppar passar så är de inte i vägen och risken att stöta i andra skåp är liten. Har du ett större kök så ökar din frihet och du har möjligheten att välja det mesta som finns.

Skötsel av dina Kökshandtag?

Beroende på vilken typ av handtag du väljer så kräver de också olika skötsel. De flesta handtag behöver väldigt lite underhåll. Vissa behöver inget underhåll alls. Oftast är det materialet som avgör vad som behövs göras. Men som mycket annat så mår dina kökshandtag bra av allmän vård i samband med städning.

Montering av handtag på nya köksluckor

Vi rekommenderar starkt att investera i en borrmall. Den hjälper dig att enkelt centrera handtagen och få rätt mått mellan skruvhålen. Det är viktigt att handtagen skruvas åt ordentligt då man drar i dem flera gånger per dag. Borrhålet bör vara väl anpassat efter skruvens diameter (oftast M4-skruv) så att det inte glappar mellan lucka och skruv.

Montering i befintliga köksluckor

Här är det c/c-mått som gäller. c/c-måttet är avståndet mellan mitten på skruvhålen (se bild). Då det sällan blir bra att skapa nya hål i köksluckorna tycker vi att du skall använda de hål som redan finns. Börja med att skruva loss ett handtag. Ta en linjal eller tumstock och mät mellan de befintliga hålen. Det måttet du får är c/c-måttet.

För att göra det enkelt för er så har vi en filterfunktion där du enkelt kan välja kökshandtag utefter det c/c-mått som du letar efter.